Tak więc bredzenie, że kapitalizm jest zły to nic więcej jak właśnie bredzenie.
Krytycy kapitalizmu! Nauczcie się odróżniać cechy danego systemu czy przedmiotu od cech ich użytkowników.
ja wykonuję swoją pracę dla przyjemności świetnie się w niej bawię, mam do tego talent więc to chyba pójście na łatwiznę mógłbym przecież robić coś trudnego i się zażynać do emerytury (projektuję statki), a raczej nie powiesz ze to kurestwo, każda praca przynosząca dochód służy rozwojowi ekonomii, zarabiasz wydajesz, płacisz podatki tak czy siak, większość ludzi uprawia seks dla takich czy innych korzyści materialnych lub niematerialnych, osobiście uważam że lepiej zarabiać kilka tysięcy w tydzień jako dz🤬ka niż w miesiąc jako kasjerka sprzątaczka czy inny c🤬j, w tydzień zarabiasz na życie resztę czasu poświęcasz na studia, a tak zap🤬lasz studia praca i sypiasz po 4 godziny albo w ogóle bo jeszcze uczysz się, a pedał szef potrafi cię zwolnić bo w pracy cię nie było z powodu egzaminu
-k🤬a robi za pieniądze to, co większość ludzi robi z miłości, z przyjemności, czasem dla zabawy, a nierzadko z powodu nietrzeźwości, natomiast praca na kasie służy tylko i wyłącznie rozwojowi ekonomii;
-k🤬ienie się to pójście na łatwiznę - jak ktoś leci na łatwą kasę, nie dając społeczeństwu wiele w zamian, to nic dziwnego, że go się potępia; praca na kasie jest bardziej godnym szacunku zawodem (przynajmniej o wiele bardziej niż np. kurestwo, polityka, czy dziennikarstwo).
Obrazek
Wskaż mi w tym co mówiłem chociaż tycio socjalizmu/komunuzmu/pedalstwa. Naucz się czytać ze zrozumieniem chłopcze.
@sinjids czemu jest zły?
Czysty kapitalizm nie ogranicza jednostek wybitnych dlatego, że nie nakłada ograniczeń takich jak np. iso itp. Oznacza to, że jeżeli jest ktoś zdolny i zbierze na materiały to może wyprodukować i sprzedać co chce.
W quasi kapitalizmie i komunizmie nie istnieje taka możliwość ze względu na odgórne wymagania np. co do ilości produkowanych dóbr zy pewnych standardów i norm np. iso.
Jeśli chodzi o Koreę północną to trzeba być mocno poj🤬ym żeby stwierdzić, że w tym kraju jest kapitalizm skoro wszystkie podręczniki i politolodzy oraz ekonomiści twierdzą że to najprawdziwsza ze zrealizowanych krain komunizmu.
Kpisz czy o drogę pytasz? W czystym kapitalizmie stwierdzają: ani mi się nie opłaca im pensji podnosić ani tobie.... To może dajmy im pensje głodowe? A jak któryś się wychyli to go wspólnymi siłami zniszczymy. Ale lepiej wierzyć w brednie dziada z muszką u szyi niż się historii uczyć... I nie twierdzę, że socjalizm jest dobry. Baa.... jego wad nie będę ci nawet wymieniał bo prędzej zapomnisz jak masz na imię niż to co jest złe w tym systemie.Co do związków zawodowych. W czystym kapitalizmie są zbędne dlatego, że pracodawca który przegina traci wykwalifikowanych pracowników na rzecz innego i w końcu wypada z rynku.
Kapitalizm ma to do siebie, że nie ma znaczenia jaki masz start.
Ktoś rodzi się w bogatej rodzinie, tylko zanim ta rodzina stała się bogata musiała się na czymś dorobić.
Jeżeli startujesz z niczym, to musisz liczyć się z tym, że Ty jako jednostka nie pracujesz na siebie tylko, tylko po to by Twoje dzieci miały lepszy start.
Krótkowzrocznym i idiotycznym poglądem jest by "każdy miał po równo i równe szanse"
I systemu politycznegoKażdy startował z niczym, kwestia pokolenia
Tylko, że teraz nie panuje czysty kapitalizm. Nigdzie na świecie nie ma czysto kapitalistycznego rynku.
w Chinach. Tak, to ten duży kraj co co jakiś czas świat obiega informacja o fali samobójstw w fabrykach a ludzie sypiają przy taśmie produkcyjnej aby nie stracić ani chwili przed pracą. Jak taki z Ciebie kapitalista jedź tam na rok składać iPhony i zobaczysz jak się "fortuny" w kapitalizmie zbija.Gdzie jest do cholery ten kapitalizm?