majer napisał/a:
faza jest raz + a raz -, o to chodzi… chyba źle Ci to napisałem.
dałem Ci piwo bo mnie rozbawiłeś
otóż żeby mówić o przebiegu sinusoidalnym musimy sobie zdać sprawę czym on jest ... niestety większość nie ma pojęcia
w skrócie: przebieg sinusoidalny tworzy amplituda będącą wartością niezmienną w czasie w stanie ustalonym oraz przesunięcia fazowego, które jest już zmienne w czasie

przesunięcie fazowe określa nam kierunek wektora, zaś amplituda jego długość, zwrot wektora jest zawsze po zewnętrznej okręgu zarysowywanego przez obracający się wektor

do czego dążę ... jeżeli wektor wiruje, przy czym jeden jego koniec nie zmienia swojej pozycji, to punkty które osiąga wektor w poszczególnych chwilach czasu po przedstawieniu na osi czasu tworzą przebieg sinusoidalny

kończąc wywód - amplituda jest zawsze dodatnia, kąt przesunięcia fazowego zawiera się w przedziale od 0 do 360 stopni, a Ty majer piszesz głupoty
Melę poraziła (chyba bo nie wiem co go trzasnęło) różnica wartości chwilowej wynikającej z różnicy przesunięć fazowych pomiędzy wektorami 2 faz czy tam różnica potencjałów pomiędzy wartością chwilową jednej fazy a ziemią