Produkują takie prali bo nie muszą lepszych. Otwórz szerzej rynek na konkurencję i problem z głowy. Dzięki biurokracji, cłom i podatkom różnej maści ciężko jest rozkręcić swoją działalność na dużą skalę.
Dorzuć do tego groźbę kontroli urzędu skarbowego. Dużo, bardzo dużo małych firm w okresie hossy nie rozwinęło się w duże zakłady z obawy o częstsze kontrole z urzędów. Nikt święty nie jest - zawsze coś znajdą.
Inna sprawa, że mnóstwo młodych zdolnych ludzi którzy mogliby właśnie składać te pralki czy kombinować skąd taniej części skołować i kręcić biznes idzie asekurancko na jakieś badziewne kierunki studiów i żyje później za 1200 na rękę.
ch*jowo bo ch*jowo ale w obecnym systemie zawsze JAKOŚ to będzie. I to jakoś będzie działa demoralizująco na młodych ludzi.
W Niemczech\UK\Norwegii masowo zatrudniają lekarzy z Europy wschodniej [w tym z Rosji czy ciapaków ściągają] bo tam ludziom nie chce się już stawiać sobie wymagań. Sporo osób zdolnych które mogłyby być zajebistymi lekarzami macha ręką i mówi "a ch*j tam za minimalną krajową żyje się nieźle to po co mi więcej stresu" - zrobi byle jaki papier i już żyje naprawdę dobrze.
W Niemczech prawie 1/3 absolwentów medycyny NIE pracuje w zawodzie. Nie musi.
Zmuś ludzi do działania a znowu będą telewizory które działają 30 lat i nie gubią kolorów, samochody co jeżdżą przez 40 lat z łatwymi do usunięcia usterkami. Czy raczej nie zmuszaj - nie dawaj na siłę parasola ochronnego nawet jak zaczyna się mżawka.
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.Jakiego k🤬a??
Jeśli panuje demokracja, to teoretyczny kapitalizm szybko przeobrazi się w socjalizm, lub korporacjonizm, ponieważ korporacje mają RÓWNIEŻ prawo głosu i zrobią wszystko, by zwiększyć swoje zyski.
Czy gdybyś mógł to byś zarobił? Czy gdybyś je zarobił to rozdałbyś potrzebującym a sam wp🤬lał chleb i popijał wodą?
ok, mamy nasz polski, swojski kapitalizmnie kapitalizm z definicji cioci Wiki, oj nie. Racja.
Właśnie, czyli podsumujmy: demokracja - czyli rządy idiotów łatwych do zmanipulowania. Jak wiemy większość ludzi nie nadaje się do ogarnięcia całego tego szamba politycznego. Przypadek..? Robią, co chcą bo mniejszość myśląca nie da rady zareagować, co z resztą jest bez sensu. Obojętnie czy to będzie socjalizm czy kapitalizm, jeśli jest demokracja to jest lipa. Czyli chyba się zgadzamy![]()
Jasne, że nie. To co moje jest moje, robię z kasą co chcę. Mogę rozdać na milion sposobów i mogę pojechać do Vegas przep🤬lić. Na tym polega pieniądz.
Obecnie olewam potrzebujących, mam swoje problemy. Czy tylko mi wydaje się to chore, nieludzkie i aspołeczne w tzw. społeczeństwie?Chciałbym móc robić inaczej, naprawdę..
Każdy myśli o dobrach materialnych i ma głęboko w poważaniu innych ludzi. Moim zdaniem to trzeba zmienić. Nastawienie dla dobra całego społeczeństwa, żeby ludzie nie patrzyli ślepo na własne dupsko, r🤬ane obecnie przez tych na górze przy korycie.
Jednak zwyczajny kapitalizm ma to do siebie, że o dostępie do rynku i możliwości funkcjonowania na rynku w zasadzie decydują właściwości podmiotu który działa; czy jest pracowity, czy jest przedsiębiorczy, czy jest pomysłowy, czy nie lęka się ryzyka (...) W kapitalizmie kompradorskim - i to właśnie różni go w sposób istotny od zwyczajnego kapitalizmu, zarazem nieuchronnie gospodarkę polityzując - o dostępie do rynku i możliwości funkcjonowania na rynku decyduje przynależność do sitwy, której najtwardszym jądrem są tajne służby a w szczególności - wywiad wojskowy z komunistycznym rodowodem.
Jasne, że nie. To co moje jest moje, robię z kasą co chcę. Mogę rozdać na milion sposobów i mogę pojechać do Vegas przep🤬lić. Na tym polega pieniądz.
Obecnie olewam potrzebujących, mam swoje problemy. Czy tylko mi wydaje się to chore, nieludzkie i aspołeczne w tzw. społeczeństwie?Chciałbym móc robić inaczej, naprawdę..
Każdy myśli o dobrach materialnych i ma głęboko w poważaniu innych ludzi. Moim zdaniem to trzeba zmienić. Nastawienie dla dobra całego społeczeństwa, żeby ludzie nie patrzyli ślepo na własne dupsko, r🤬ane obecnie przez tych na górze przy korycie.
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.Piwa nie będzie za stronnicze obrazowanie świata z i bez kapitalizmu:
w kapitalizmie wszyscy wstają szczęśliwi i cały świat piękny i kolorowy
świat bez kapitalizmu oczywiście szary ponury i w ogóle syf z gilem.
Nie ma piwa......
@!Timon, nie do końca zczaiłeś mój punkt widzenia. Temat nadaje się raczej na dłuższą wymianę poglądów na PW. Może kiedyś
![]()
tak btw. świetny e-book opisujący pczyczyny obecnych kryzysów
Przeklęty pieniądz