Jak ktoś nie wie to dodam, że to zdjęcie po prawej zostało zrobione w 39'. Młoda polka płacze nad ciałem siostry zabitej przez nalot JU 87, podczas gdy były na wykopkach.
Stąd się wzioł antysemityzm w europie , bo wszystko było ickowe i oni dzielili kasą . Problem był taki , że nie dzielili, zatrzymywali dla siebie. jak im pracownicy zdychali to , było na ich miejsce 10 innych.
Coś to twoje zamiłowanie do historii jest niedokładne. Antysemityzm pojawił się w Europie setki lat wcześniej i był ciągle utrwalany. A główną przyczyną wrogości wobec żydów była religia a nie ich biznes. Żyd jako niechrześcijanin był pozbawiony praw do wszystkiego, jedyne czym się mógł zajmować to handel, lichwa itp. jako "historyk" powinieneś to wiedzieć.
Żyd jako niechrześcijanin był wrogiem w ówczesnej Europie i był przez to izolowany, przecież wiadomo, że jak klecha p🤬lnął z ambony kto jest zły a kto dobry to było święte. A źli żydzi przybili do krzyża dobrego żyda, który miał być światłem nowej wiary i wyznacznikiem wszystkiego. Dziś religia ma znaczenie niemalże zerowe, ale setki lat temu zacofanie Europy było mniej więcej na poziomie dzisiejszego islamu.
Przecież kretyni wysyłali przez setki lat krucjaty aby lać wszystko co wrogie, czyli niechrześcijańskie. Ciapatych musieli lać w Jerozolimie, a żydów mieli nie miejscu.
Tak się rodził antysemityzm.
Zauważ człowieku że nie wszyscy mieli naj🤬e w głowach i palili żydów jak twoja rodzina (wnioskuje z twojej wypowiedzi). Mój dziadek uratował żydówkę ukrywając ją w oborze a niemcom dawał bimber żeby go nie wiskali, wielu ludzi tak robiło ale nagłaśnia się tylko złe przykłady. Nie musisz być patriotą ale nie p🤬l głupot i wracaj na zmywakŻe wam się, k🤬a, nie znudzi. Ileż można takie pierdoły wstawiać i podniecać się jakimś niemieckim serialem? JA rozumiem, że narodek polski sporo ma za uszami, ale przez namiętne zaprzeczanie faktom nie wskrzesicie tych żydów, których popaliliście w stodołach.
Tak antysemityzm był pielęgnowany długo ,ale..
Ale były ważniejsze sprawy, ponadto niby nie chrześcijanin , ale jednak wiara opierała się na tym samamym. Skoro żyd mógłbyc tylko śmieciem to skąd ich olbrzymie majątki porownywalne i często większe niż te watykańskie. Hitler chciał pożyczać kasę od żydów , a nie od papieża .
Jakby było jak mówisz to do 20 wieku żydków by już nie było , a w samej Polsce było ich przed 2 wojną 5 MLN. Więc coś nie dokońca twoja teoria się sprawdza.
podpis użytkownika
Ke?
To nie jest moja teoria, że żydów się nie lubi w Europie od setek lat. To fakt historyczny. A nie wiem skąd ich majątki, po za tym jak sam napisałeś, że żydów w Polsce przed wojną było 5 milionów, to chcesz mi powiedzieć, że 5 milionów było bogaczami? No nie rób jaj.
Są żydzi bogaci i są biedni. Widziałem ich z bliska w NY. Tworzą całe dzielnice syfu, slamsu, dilerów dragów w mających w dupie swoje korzenie i religię. Widziałem żydów religijnych i zwyczajnie przeciętnych, klasa średnia, w c🤬j ich jest. Oczywiście, że są i bogaci żydzi, no cóż, szczerze mówiąc też mógłbym by w c🤬j bogaty i miałbym centralnie w dupie to, że komuś się to nie podoba,
Tak czy srak, bogactwo żydów jest jednostkowe, Izrael to nie jest kraj milionerów, a w USA zdecydowanie większość żydów na status majątkowy jakby w Polsce na poziomie - skoda fabia i mieszkanie 2 pokojowe. Luksus jak c🤬j![]()
Oczywiście znacznie wyższy niż np. Portoryki, czy przykro powiedzieć - Polacy z Green Point.