Dożyliśmy czasów, ża gdybym napisał: nie angażować się w ten konflikt, zachować neutralność i pod żadnym pozorem nie wysyłać swoich żołnierzy (nawet nato oznajmiło, że tego nie zrobi), to znajdzie się jakiś ukrainiec-dezerter z Donbasu (sprzed 8 lat, gdy zacząl się tam konflikt), siedzący przed kompem w jakiejś wiosce pod Toruniem, który nazwie mnie putinowską k🤬ą. Nie łudźmy się, żaden mieszkaniec Ukrainy (gdzie bandera jest oficjalnym bohaterem) nie kiwnałby nawet palcem w obronie Polski, gdybyśmy zostali najechani z obwodu kalingradzkiego, a gotowy byłby nawet cieszyć sie z tego skrycie...
podpis użytkownika
Dulce et decorum est pro patria mori.ja się nie znam na tej wojnie, nawet pomimo słuchania opinii ekspertów po 2-3 godziny dziennie od ho ho ho i jeszcze trochę dłużej, ale dostrzegam pewne "nierówności" narracyjne, a wy nie?
Kiedy NATO wysłało wojska na tereny zajęte przez rebeliantów w libii, co zakończyło się obaleniem Kaddafiego, co zapoczątkowało niszczącą destabilizacje całego regionu, co doprowadziło do powstania ISIS, co doprowadziło do ataków terrorystycznych z masowymi ofiarami, do międzynarodowego kryzysu migracyjnego prowadzącego do gw🤬townego wzrostu przestępczości w tym napaści seksualnych w całej Europie.... to było co innego.
mam też poczucie, że najgłośniej drą mordy ci co zawsze - profesjonalni paranoicy od równości/covidów/blm'ow i innych podobnych "zdobyczy cywilizacyjnych"
podpis użytkownika
Bóg zesłał mnie na Ziemię, żebym wk🤬iał ludziNiby wszyscy mogli się spodziewać, ale chyba wystarczająco uśpili wszystkich by możnba to nazwwać atakiem z zaskoczenia. Armii rosyjskiej można kilka rzeczy zarzucić, ale w walce na dystans są piekielnie niebezpieczni. Wszelkiego rodzaju artylerie to ich domena. My jesteśmy bezbronni jak Ukraina, tylko USA może Nas obronić. Fakt, nie opinia. Tu nie chodzi o ludzi a o sprzęt. Jak nie masz czym kontrować rakiet i samolotów to przegrywasz.
Jaka reakcja powinna być Polaków? Rozstawić wojsko na całej wschodniej i wschodnio-północnej flance w stanie wysokiej gotowości.
I to powinna być jedyna reakcja. Żadnej militarnej pomocy dla Ukrainy. Pomagać to im mogą USA czy Turcja, Polska nie powinna się wychylac przed szereg bo jest za słaba.
Dożyliśmy czasów, ża gdybym napisał: nie angażować się w ten konflikt, zachować neutralność i pod żadnym pozorem nie wysyłać swoich żołnierzy (nawet nato oznajmiło, że tego nie zrobi), to znajdzie się jakiś ukrainiec-dezerter z Donbasu (sprzed 8 lat, gdy zacząl się tam konflikt), siedzący przed kompem w jakiejś wiosce pod Toruniem, który nazwie mnie putinowską k🤬ą. Nie łudźmy się, żaden mieszkaniec Ukrainy (gdzie bandera jest oficjalnym bohaterem) nie kiwnałby nawet palcem w obronie Polski, gdybyśmy zostali najechani z obwodu kalingradzkiego, a gotowy byłby nawet cieszyć sie z tego skrycie...
ale wiesz, że Polska nie jest Portugalią i dla nas upadek Ukrainy oznacza bezpośredni konflikt z Rosją? (bądź w przypadku obsadzenia Kijowa swoimi ludźmi prorosyjskiego państwa marionetkowego). Jesteś naiwny, bo nie rozumiesz jak to działa. Rosja nie zaatakuje Polski dopóki jest Ukraina.