Co finansowalibyście z podatków (tylko konkrety)?
Jakiej wysokości podatki przewidujecie?
Ponawiam pytanie - skoro był taki zajebisty, to znaczy że dawał lepsze rezultaty, czy tak? No to skoro tak - to dlaczego nie ostał się nigdzie na świecie?
Myślisz, że ludzie by płacili takiemu przedsiębiorcy, który truje ich żywność? Głosowanie portfelem mogłoby go bardzo szybko od tego odwieść.Np. mogę sobie zorganizować składowisko toksycznych odpadów, obok pola, z którego potem będzie wp🤬lał warzywka.
@voidinfinity może powiesz nam czego nie chciałbyś finansować z podatków?
Tak na serio prawda jest taka, że z sektora prywatnego dostajesz super tani super szybki komputery, najnowsza technologia, która jest rozwija się dopiero przez parę dekad, a państwo nie potrafi za pierdyliardy z podatków wybudować p🤬lonej drogi bez dziur, czegoś co budowano już tysiące lat temu. Dlatego jestem za kapitalizmem, jedynym wydajnym systemem gospodarczym.
podpis użytkownika
mark
Te no stary, albo jedno albo drugie.
Co prawda akapem jestem tylko ideologicznie, ale jeśli by to było możliwe, to bym nic nie finansował i nie pobierałbym żadnych podatków.
Rzeczy takie, jak standard złota dawały dobre rezultaty przeciętnym ludziom, bo jak bank zaczynal w c🤬ja lecieć, to mogli tam pójść i powiedzieć, że nie chcą $$$, tylko złoto, które im się za to należy, więc banki musiały trzymać dyscyplinę. Tak samo rządy-nie mogły drukować hajsu ile im się podobało, co oczywiscie było dla tych 2 grup niewygodne. Reszty chyba nie muszę tłumaczyć.
Myślisz, że ludzie by płacili takiemu przedsiębiorcy, który truje ich żywność? Głosowanie portfelem mogłoby go bardzo szybko od tego odwieść.
Pokusiłbym się też, że żadna władza na tym świecie nie ma w interesie 'by swoim poddanym zrobić dobrze'...
(...)
W Polsce imo przydałaby się solidna dyktatura... na początek ;]
milosnicy wolnego rynku wszystko zwalajacy na socjalizm, nawet jak ten wolny rynek ruchnie ich wkrotce w dupe
przynajmniej w ksiazkach i broszurkach sie wszystko zgadza
Bardziej prawdopodobne jest, ze w kapitalizmie nie będzie czasu dla rodziny. Tak jednak być nie musi. Tak samo może być z socjalizmem (mniejsze prawdopodobieństwo)
Jednak faktem jest, ze polskie teraźniejsze wydanie kapitalizmu rozp🤬ala rodziny. emigracja, bezrobocie patologizacja życia społecznego i rodzinnego.
Ja pokuszę sie o stwierdzenie, że wszystkie te doktryny np. 'kapitalizm', 'komuna' są dość utopijne, a traktowałbym jako skróty myślowe i generalizując.
Pokusiłbym się też, że żadna władza na tym świecie nie ma w interesie 'by swoim poddanym zrobić dobrze'...
To działało w XVIII i XIX wieku w USA, dalej można przeczytać o miejscach, gdzie np. straż pożarna jest prywatna. Jak mówię, anarchokapitalistą jestem ideologicznie, moje poglądy dopiero się kształtują. Jeśli miałbym teraz objąć stery Polski, to stworzyłbym państwo minarchistyczne.Nawet wojska nie? Policji nie? Sądów nie? Hardcore.
Standard złota owszem utrudniał, niemniej jednak nie uniemożliwiał pożyczania złota, którego się nie miało.
Po pierwsze - klienci musieliby o tym wiedzieć, a przecież nikt nie będzie się chwalił
Przecież jedyne badania i statystyki byłyby robione na potrzeby biznesowe.
PS. Osobiście nie wiem już czy jestem za wolnym rynkiem i zamordyzmem, czy komunizmem i wolnością osobistą. Można powiedzieć, że przechodzę kryzys poglądów. Ale to chyba daje mi obiektywne spojrzenie.
Samozaoranie.