Zaethrael
Niekoniecznie dobre. Ale bardziej ludzkie. Ludzie mając mniej, bardziej cenili swoje życie i tych z którymi przez nie idą. Teraz się ludziom w dupach poprzewracało po prostu. Komuna była zła, ale dała niektórym naprawdę silne charaktery. Nie chciałbym żyć w tamtych czasach - co nie zmienia faktu, że jak rozmowa ze starszą osobą zaczyna się od: "Jeszcze za czasów komuny... " zazwyczaj jest śmiesznie.
Starsze osoby z którymi rozmawiam bardzo miło wspominają czasy - szczególnie schyłku kiedy ten ból dupy rządu nie dawał im się tak we znaki - byli w *h🤬j szczęśliwsi niż my. Biedniejsi w kasę - bogatsi w życie. Nasze obecne problemy są trywialne w porównaniu z ich problemami, a jednak to "my" mamy najwięcej do powiedzenia o czasach w których nas nie było

Głupie w *h🤬j
Ależ k🤬a bredzisz.
Po 1 jaka k🤬a komuna.
SOCJALIZM.............
Komuny to nigdy nie było i nie będzie to najlepszy wymyślony system sam w sobie to UTOPIA. Jak nie wiecie o czym piszecie to nie piszcie po p🤬licie bez sensu.
Jak 15 lat temu jako młodziok nap🤬lałem przy zbijaniu palet po 12h na dzień 6 dni w tygosniu za 500 zita i teraz o tym opowiadam to też raczej te śmieszne rzeczy. Nie zmienia to faktu, że było c🤬jowo.
Ludzie w moim wieku i lekko starsi pamiętają tylko lata 80-te z socjalizmu, a wtedy to już był c🤬j. Lata 45-wczesne 80 to był hardcore w c🤬j i nie p🤬lcie mi , że było śmiesznie , bo za c🤬ja nie było.
Za STALINA to za powiedzenie kawału o wodzu szło się na sybir. W latach 60-70 była taka bieda , której sobie nie możecie wyobrazić. Na wsiach ludzie jedli tą samą zupę przez 3 miesiące i kawałek chleba dzień w dzień. Chcecie porównać stanie 2 dni w kolejce za kawałkiem kiełbasy do dzisiejszych czasów? Opanujcie się. Moi rodzice opowiadali mi najbardziej hardkorowe lata PRL i nie są w stanie przyrównać sobie tego do najbardziej podłych dzisiejszych czasów. Wierzycie propagandzie , że każdy miał pracę i nie było bezdomnych? Prawda jest taka , że dzisiejszy bezdomny walący wina i najadający się u Alberta ma lepiej niż wielu za tamtych czasów.
Teraz większość ludzi ma jakieś auto , 42 cale na ścianie , papieroski , browarki, smartfonik itp i p🤬li , że bieda, aż piszczy ...