@up
po c🤬j Ci 3 samochody?
tam były 3 albo 4 wersje silnikowe więc nie wiadomo którą koleś ma bo różnica mocy między najsłabszą a najmocniejszą to ze 100koni więc w h🤬j. poza tym to marzenie...
to śmieciarki robią V8?"
To może się dowiemy jakiś rewelacji co 2.5TDI "może TYLKO pić..."?
http://www.bmw-tech.pl/bmw/seria_8/e31/71/e31_850csi.html
parę danych o tym autkucalkiem mozliwe ze tyle pyknie
Pb98 jest droższa a silnik 4.2 w przeciwieństwie do protoplasty 3.6 nie zadowala się (czy może znów użyłem złego słowa - nie chodzi w każdym razie o to że będzie niewesoły lub smutny jak mu wleję niskooktanowe paliwo; jednak przeczytaj zadowala jako wymaga) Pb95. Czyli pije tylko Pb98 bo jak mu zaleję Pb95 to jest smutny i stuka palcem w stół.
Przy 300km/h miałby ok 6000obr na 6 biegu a ten silnik ma max przy 5300... Tak jak pisałem minimum to 430KM przy optymalnych dla tej prędkości obrotach. Praw fizyki nie oszukasz.
Czas troche poczytać o paliwach i co to jest liczba oktanowa... Wolnossący silnik o niskim stopniu sprężania powinien mieć lane paliwo o jak najmniejszej, dopuszczalnej przez producenta liczbie oktanowej. Lejąc Pb98, 99 czy 100 do silnika bez sprężarki możesz jedynie utracić trochę mocy.
A "Stukanie palcem w stół" przy zaprezentowanym poziomie wiedzy domniemam, że byłoby zbyt daleko idącym posunięciem interpretować jako "spalanie stukowe".
Kolejne rewelacje... Skąd te dane?
A "Stukanie palcem w stół" przy zaprezentowanym poziomie wiedzy
Dopuszczalna minimalna liczba oktanowa dla V8 4.2 to właśnie 98 oktanów
A co do obrotów w CSi to prosta matematyka - myślę że taki znawca potrafi to policzyć:p
dla ułatwienia dane:
przełożenie główne 2,93:1
przełożenie 6 biegu 0,83:1
opony 265/40 R17