Siedz膮 razem baba i ch艂op 偶eby uchroni膰 si臋 przed mro藕nym 艂otewskim zimnem. Kobita pyta "Kochasz bardziej mnie, czy zimnioka?" "Ciebie". Kobita nie wierzy i pyta dlaczemu. "Bo zimniok to tylko marzenie, a ty jeste艣 tutaj naprawd臋". Ale ch艂opa nie ma. Jest tylko halucynacja z niedo偶ywienia. I 艣mier膰. Takie jest 偶ycie
艁otewski ch艂op m贸wi do syna: "Mam z艂膮 i dobr膮 wiadomo艣膰". Syn: "jaka z艂a?" "Politbiuro przysz艂o i zabi艂o matk臋". "A jaka dobra?" - "Twoja 艂za posoli zimnioka". Ale nie ma zimnioka, jest tylko mro藕na zima, halucynacja z niedo偶ywienia i 艣mier膰.
Trzech 艁otyszy przechwala si臋 swymi syny: "M贸j syn 偶o艂dak, mo偶e gw馃がci膰 tyle kobiet ile chce".
Drugi " M贸j syn rolnik, mo偶e je艣膰 tyle zimniok贸w ile chce"
Trzeci m贸wi: "M贸j syn trup, dla niego trud sko艅czony".
M贸wi膮 oni "Ty艣 wygra艂 z nami".
Ale wszyscy smutni.
Pukanie do drzwi.
"Kto tam" pyta 艂otewski ch艂op.
"Sprzedawca zimniok贸w"
Ch艂op otwiera drzwi, a tam tajna policja z Politbiura.
Dylemat w Szkocji - je艣膰 zimnioka, czy pi膰 艂yski. Na 艁otwie nie ma dylematu, nie ma ani 艂yski, ani zimnioka. Jest tylko ch艂贸d i 艣mier膰 z niedo偶ywienia
Ch艂op wo艂a do kobity "Cho no, znalaz艂em zimnioka!" Kobita wbiega i wo艂a "Zimniok, zimniok, ca艂y jeden!" Na co ch艂op: "Prima aprilis"
Rosyjski gangster spotyka 艁otewskiego ch艂opa i powiada: "Rzuc臋 monet膮 i jak b臋dzie reszka wygrasz zimnioka, jak orze艂, przegrasz zimnioka", na co ch艂op "Ale ja nie mam zimnioka" - "To oddasz 偶ycie". Szcz臋艣liwy dzie艅 dla 艂otewskiego ch艂opa! Konkurs, w kt贸rym mo偶na tylko wygra膰.
Ale mafii nie ma, dawno wyt臋piona przez Politbiuro, to tylko halucynacje z niedo偶ywienia.
Dw贸ch 艁otyszy idzie drog膮.
Jeden m贸wi do drugi: "Jestem g艂odny"
Drugi na to: "Dam ci zimnioka za tw贸j p艂aszcz"
"Ale ja nie mam p艂aszczu, nie mog臋 si臋 zamieni膰"
"Ja te偶 nie mam zimnioka"
Jest tylko smutek i niedo偶ywienie.
Dobry dowcip. 艢mia艂em si臋 wiele raz.
艁otysz, Rosjanin i Esto艅czyk rozmawiajo. Rosjanin m贸wi "powiem wam dobry dowcip, bardzo 艣mieszny; dlaczemu kurczak przeszed艂 przez drog臋?"
Esto艅czyk nie rozumie i zapytuje: "Co to jest kurczak? Jaki艣 偶o艂nierz?"
Rosjanin na to: "Nie to taki ptak, kt贸rego czasem jemy"
Esto艅czyk m贸wi: "Macie ptaki do jedzenia, pewnie kto艣 go zjad艂 zanim przeszed艂 drog臋"
Rosjanin: "Dobra, spr贸buj臋 ponownie; dlaczemu wilk przeszed艂 przez drog臋?"
Na co 艁otysz: "Co to jest droga?"
艁otysz wchodzi do baru: "Polejcie mi w贸dki"
Ale to nie bar, to milicja!
"Aha, w takim razie moja 偶ona zosta艂a zgw馃がcona"
Obaj maj膮 halucynacje z niedo偶ywienia, to nie policja, to gu艂ag.
M艂ody ch艂opak, pop i oficer Politbiura lec膮 samolotem. Nagle silnik przestaje dzia艂a膰 - s膮 tylko dwa spadochrony.
Oficer Politbiura m贸wi "Dajcie mi spadochron, tylko ja ochroni臋 ojczyzn臋 przed imperialistycznymi szpiegami" i wyskakuje.
Na co pop: "Ch艂opcze, ja jestem ju偶 stary, swoje prze偶y艂em, we藕 ten spadochron". Ale ch艂opak ju偶 wyskoczy艂 bez spadochronu, dla niego trud sko艅czony.
艁otysz chodzi po polu, szuka zimnioka. Nagle s艂yszy koz臋, jest bardzo ucieszon. 艁otysz zabije koz臋 i b臋dzie najedzony przez rok! 艁apie kamie艅 i szuka, ale nie ma nigdzie kozy. To tylko odg艂os pustego 偶o艂膮dka. Ch艂op jest smutny, jest mu zimno i ma halucynacje. Umiera.
艁otewski ch艂op m贸wi do syna: "Mam z艂膮 i dobr膮 wiadomo艣膰". Syn: "jaka z艂a?" "Politbiuro przysz艂o i zabi艂o matk臋". "A jaka dobra?" - "Twoja 艂za posoli zimnioka". Ale nie ma zimnioka, jest tylko mro藕na zima, halucynacja z niedo偶ywienia i 艣mier膰.
Trzech 艁otyszy przechwala si臋 swymi syny: "M贸j syn 偶o艂dak, mo偶e gw馃がci膰 tyle kobiet ile chce".
Drugi " M贸j syn rolnik, mo偶e je艣膰 tyle zimniok贸w ile chce"
Trzeci m贸wi: "M贸j syn trup, dla niego trud sko艅czony".
M贸wi膮 oni "Ty艣 wygra艂 z nami".
Ale wszyscy smutni.
Pukanie do drzwi.
"Kto tam" pyta 艂otewski ch艂op.
"Sprzedawca zimniok贸w"
Ch艂op otwiera drzwi, a tam tajna policja z Politbiura.
Dylemat w Szkocji - je艣膰 zimnioka, czy pi膰 艂yski. Na 艁otwie nie ma dylematu, nie ma ani 艂yski, ani zimnioka. Jest tylko ch艂贸d i 艣mier膰 z niedo偶ywienia
Ch艂op wo艂a do kobity "Cho no, znalaz艂em zimnioka!" Kobita wbiega i wo艂a "Zimniok, zimniok, ca艂y jeden!" Na co ch艂op: "Prima aprilis"
Rosyjski gangster spotyka 艁otewskiego ch艂opa i powiada: "Rzuc臋 monet膮 i jak b臋dzie reszka wygrasz zimnioka, jak orze艂, przegrasz zimnioka", na co ch艂op "Ale ja nie mam zimnioka" - "To oddasz 偶ycie". Szcz臋艣liwy dzie艅 dla 艂otewskiego ch艂opa! Konkurs, w kt贸rym mo偶na tylko wygra膰.
Ale mafii nie ma, dawno wyt臋piona przez Politbiuro, to tylko halucynacje z niedo偶ywienia.
Dw贸ch 艁otyszy idzie drog膮.
Jeden m贸wi do drugi: "Jestem g艂odny"
Drugi na to: "Dam ci zimnioka za tw贸j p艂aszcz"
"Ale ja nie mam p艂aszczu, nie mog臋 si臋 zamieni膰"
"Ja te偶 nie mam zimnioka"
Jest tylko smutek i niedo偶ywienie.
Dobry dowcip. 艢mia艂em si臋 wiele raz.
艁otysz, Rosjanin i Esto艅czyk rozmawiajo. Rosjanin m贸wi "powiem wam dobry dowcip, bardzo 艣mieszny; dlaczemu kurczak przeszed艂 przez drog臋?"
Esto艅czyk nie rozumie i zapytuje: "Co to jest kurczak? Jaki艣 偶o艂nierz?"
Rosjanin na to: "Nie to taki ptak, kt贸rego czasem jemy"
Esto艅czyk m贸wi: "Macie ptaki do jedzenia, pewnie kto艣 go zjad艂 zanim przeszed艂 drog臋"
Rosjanin: "Dobra, spr贸buj臋 ponownie; dlaczemu wilk przeszed艂 przez drog臋?"
Na co 艁otysz: "Co to jest droga?"
艁otysz wchodzi do baru: "Polejcie mi w贸dki"
Ale to nie bar, to milicja!
"Aha, w takim razie moja 偶ona zosta艂a zgw馃がcona"
Obaj maj膮 halucynacje z niedo偶ywienia, to nie policja, to gu艂ag.
M艂ody ch艂opak, pop i oficer Politbiura lec膮 samolotem. Nagle silnik przestaje dzia艂a膰 - s膮 tylko dwa spadochrony.
Oficer Politbiura m贸wi "Dajcie mi spadochron, tylko ja ochroni臋 ojczyzn臋 przed imperialistycznymi szpiegami" i wyskakuje.
Na co pop: "Ch艂opcze, ja jestem ju偶 stary, swoje prze偶y艂em, we藕 ten spadochron". Ale ch艂opak ju偶 wyskoczy艂 bez spadochronu, dla niego trud sko艅czony.
艁otysz chodzi po polu, szuka zimnioka. Nagle s艂yszy koz臋, jest bardzo ucieszon. 艁otysz zabije koz臋 i b臋dzie najedzony przez rok! 艁apie kamie艅 i szuka, ale nie ma nigdzie kozy. To tylko odg艂os pustego 偶o艂膮dka. Ch艂op jest smutny, jest mu zimno i ma halucynacje. Umiera.