Chodziłem do szkoły, gdzie były też klasy integracyjne - dla dzieci z niepełnosprawnością ruchową (głównie na wózkach), ale przede wszystkim dla dzieci z zespołem Downa - każdy przypadek był inny, ale zwłaszcza jeden z nich nie nadawał się do życia w społeczności - był agresywny (często to wynikało z dokuczania innych), ale zdarzyło się też, że zaatakował nożem (tak, wniósł na teren szkoły nóż) matkę jednej z uczennic - bo była "obca". Gość jeździł na olimpiady matematyczne, ale miał problem żeby się wysłowić, nie panował nad swoim popędem (obmacywanie innych). Póki żyją rodzice - mają duże, bardzo silne dziecko z ogromnymi problemami do ciągłej opieki. Historie, gdzie dorosłe osoby z zespołem Downa mają pracę i żyją samodzielnie to promil przypadków i dotyczy tylko tych lekkich przypadków, których jest najmniej.
To co widzimy na filmie to zwykłe p🤬lenie i próba przedstawienia dziecka z zespołem Downa jako normalnej osoby, która ma tylko dodatkowy, nic nie znaczący chromosom to ogromne kłamstwo, które może być bardzo szkodliwe.
Problem z ludźmi z zespołem Downa nie jest od wczoraj, najlepiej pod względem systemowym to chyba rozwiązano w Islandii - właściwie wszystkie wykryte ciąże obciążone tym zespołem są usuwane. Z punktu widzenia społeczeństwa ma to same korzyści, a matka może spróbować zajść w kolejną ciążę i mieć kolejne potomstwo, zamiast całą siłę skupić na dziecku które będzie dla niej obciążeniem przez całe życie.
Powiem Wam że właśnie przez takie rzeczy kilka tygodni temu zrezygnowałem z Netflixa. A byłem z nim od 2018. Woke to rak.
Jeszcze mnie k🤬sy ankietami teraz spamują.
podpis użytkownika
"Ziemia jest zimna, ziemia jest słodka. Więc kop w niej dół, żydku kop." - Jonathan Littel "Łaskawe"Powiem Wam że właśnie przez takie rzeczy kilka tygodni temu zrezygnowałem z Netflixa. A byłem z nim od 2018. Woke to rak.
Jeszcze mnie k🤬sy ankietami teraz spamują.
Zespół Downa to wada genetyczna spowodowana obecnością dodatkowego chromosomu 21, prowadząca do charakterystycznych cech fizycznych i opóźnienia rozwoju.
Powiem prosto i krótko: są dzieci z downem, a ta choroba nie jest super. Trzeci chromosom też raczej nie jest ekstra. Rozumiem Twój argument ale moim zdaniem czterolatek raczej i tak nie ogarnie, a bardziej kumaty dzieciak, dostanie zafałszowany obraz sprawy. Nie podoba mi się w tej wstawce nazywanie czegoś co nie jest fajne że jest. Ale masz rację, z dzieciakiem trzeba rozmawiać na trudne tematy a nie edukować via streaming.
Witamy w naszym domu dziecię bez jednego chromosomu.
Kiedyś tworzono w szkołach oddziały specjalne i oddzielano tych mniej wybitnych. Dla nich był potem hufiec, praca i też życie na miarę ich możliwości. Dla debili były szkoły specjalne. Dziś wszystko zamyka się w jednej klasie, zatrudnia psycholożki, pedagożki, terapeutki i wychodzi bigos, bo te specjalistki też są po wątpliwych szkołach.