Wysłany:
2019-05-17, 16:21
, ID:
5429479
3
Zgłoś
Jesli chodzi o komentarze, ze to wszystko pod pblike - oczywiscie. Po to nakrecili filmik. Reakcje jednak nie są przesadzone. Zapachy maja to do siebie, ze pelnia z jednej strony funkcje przycigajaca (np. muchy), z innej odstraszajaca. Zapach rozkładu ma na ludzi taki, a nie inny wpływ, ze wzgledu na to, że gdyby ktoś sobie znalazł rybkę gdzieś "w naturze" wydzielajaca taki zapach i ją zjadł - mógłby sobie jelita powysrywać w najlepszym przypadku (czyt: ciężkie zatrucie). Więc nawet jeśli kogoś mało co rusza - to na zapach może zareagować odruchem wymiotnym, czy rzyganiem.
Wszystko co jest kiszone, jest tak naprawdę podgniłe. W przypadku ryb - tym bardziej. Fermentacja to po prostu proces gnilny powodowany przez bakterie. każdy, kto kiedykolwiek robił wino, wie e na baniaku musi być odpowietrzać, żeby butli nie rozsadziło - w szczelnie zamkniętej puszeczce odpowietrzenia nie ma, więc wszelkie produty przemiany materii bakterii zostaja w środku - stąd też zwiększone efektty zapachowe przy otwieraniu.
podpis użytkownika
Materiał własny - wrzucam tylko tu. Proszę nie powielać, bo "źródełko wyschnie"