Gdybyś miał pojęcie o resuscytacji, to nie napisałbyś takiej głupoty. Oczywiście wdechy I UCISKI klatki piersiowej sa skuteczniejsze niż same uciśnięcia, ale same uciśnięcia są wystarczające, płuca uciskane jednak za każdym uciśnięciem niewielką ilość powietrza zaciągają. Dokształć się.
podpis użytkownika
Nie wierzę w piekło widząc do czego jest człowiek na ziemi zdolny.Do tego do 30% tlenu idzie przez skórę. Ty należy trzymać krążenie i usunąć wodę
pompowanie bez oddechu to jak mieszanie herbaty przed posłodzeniem. Szczególnie jak mieszasz łyżeczką metr od szklanki, bo taką skuteczność ma to uciskanie pod żebrami...
podpis użytkownika
Rób tak, żeby TOBIE było dobrze, bo innym nigdy nie dogodzisz.Gdybyś miał pojęcie o resuscytacji, to nie napisałbyś takiej głupoty. Oczywiście wdechy I UCISKI klatki piersiowej sa skuteczniejsze niż same uciśnięcia, ale same uciśnięcia są wystarczające, płuca uciskane jednak za każdym uciśnięciem niewielką ilość powietrza zaciągają. Dokształć się.
Tak,dziękuję, dokształciłem sie właśnie i wg. statystyk % przeżywalności rko bez wentylacji jest tylko nieznacznie niższa. Ale tutaj mamy topielca i nie wiem jak ta "niewielka ilość powietrza" przy już i tak ograniczonej możliwosci wymiany gazów przez zawartą w płucach wodę, ma niedoprowadzić do trwałych uszkodzeń wynikających z niedotlenienia
podpis użytkownika
Rób tak, żeby TOBIE było dobrze, bo innym nigdy nie dogodzisz.No, już cię widzę, jak pompujesz tę topielicę, co chwilę wypluwającą płyny z mordy. Smacznego. Jaki % ludzi chodzi po ulicach z maseczką do wentylacji? Poza tym ty chcesz ją wentylować? Czyli wepchniesz jej płyn do płuc jeszcze głębiej. Oj ludzie ludzie, poczytajcie sobie o udzielaniu 1 pomocy, co, kiedy i jak się stosuje.
Ta maseczka wygląda mniej więcej tak:
No, mnie uczono, że u topielca ZAWSZE zaczyna sie od wdechów ratowniczych, bo nie wiesz jak długo ta osoba znajdowała sie pod wodą.
podpis użytkownika
Rób tak, żeby TOBIE było dobrze, bo innym nigdy nie dogodzisz.