Wysłany:
2015-09-05, 17:42
, ID:
4176571
2
Zgłoś
@Rebeliant
Prezentujesz sposobem swojej wypowiedzi wysoki poziom intelektualny, jak i nienaganną przenikliwość myśli, aż szkoda że wdajesz się w dyskusje z jednostkami o niższym poziomie świadomości.
@Reszta
Patola umysłowa oglądając w/w kreskówkę cementuje się w przekonaniu, że ich zezwierzęcenie jest czymś normalnym, że są to często spotykane i w miarę akceptowane przez społeczeństwo wzorce zachowań. Narobi jakiejś endżi brajanków, które będą się w tym syfie wychowywać, a później z Waszymi dziećmi do szkoły pójdą. To jest wpływ na tą najniższą warstwę.
A teraz wpływ, na warstwę "przeciętnych odbiorców". Jest to dosyć analogiczne do tragedii antycznej. Przeciętny grek oglądając tragedie myślał sobie "Ja p🤬le, c🤬j z tą suszą, j🤬 te najazdy barbarzyńców, przynajmniej mi się żona z synem nie p🤬li", ogólnie widział na oczy że ktoś może mieć w życiu o wiele bardziej c🤬jowo od niego. Czyli przeżywał tzw. catharsis. W dzisiejszych czasach rzecz ma się analogicznie. Przykład: Świat według kiepskich w latach swojej emisji. Przeciętny polak oglądający ten serial myślał sobie "Ja p🤬le, co za debile i lenie, k🤬a, serio skąd się tacy biorą. Ja to przy nich jestem inteligentem". Poczucie własnej wartości, oraz zaufanie do własnych osądów oraz działań takiej jednostki podświadomie rośnie. Summa Summarum, automatycznie rośnie zadowolenie z życia tej (najszerszej) warstwy społecznej. Ta kreskówka działa dokładnie tak samo.
Z kolei w tej najwyższej warstwie społecznej zwiększa wstręt i pogardę do tych niższych warstw, cementuje przkonanie że Ci ludzie zachowują się i żyją jak zwierzęta. Efekt jest trochę bardziej złożony, ale nie ma w tej chwili czasu się nad tym zastanawiać i się rozpisywać.
Bless