masabitumiczna napisał/a:
Co do:
-likwidacji ZUS - pomyślcie o swoich dziadkach i rodzicach (w niektórych przypadkach) za co mają żyć
-niepłacenia podatków - ktoś w komentach wspomniał o umowie o dzieło za kilka lat, pisze to zapewne osoba studiująca na DARMOWYCH studiach
-budwoa
-JKM - facet może i czasem coś ciekawego powie, ale mam wrażenie, że jego pomysły zadziałały by TYLKO i wyłącznie podczas zakładania nowego państwa
-krytyki PO - żaden Polski rząd nie miał wad zgadza się, ale np. na drogi w tym roku Polska wyda mniej więcej tyle ile przez ostatnie kilkanaście lat razem wziętych...
1. Ktoś kto odprowadza składki na ZUS realnie nalezy mu się emerytura. Ktos kto nie odprowadzał nigdzie proste NIE
2. Nie ma darmowych studiów zawsze są jakieś koszta. Tak się składa że głównym budulcem "uczelni państwowych" są pieniądze studentów ze studió zaocznych przykład u mnie na uczelni 1 rok 1000 studentów x 2100 zł. Dodajmy do tego 2 3 4 i 5 rok ; )
3. Jakie drogi ? Przykład co wspomniałem budują za pieniądze z budżetu a państwo Polskie nie ma z tego żadnego zysku zysk idzie do kieszeni prywatnej.
Ostatni inteligentny pomysł to koszt budowy elektrowni atomowych. Koszt budowy 100 Miliardów złotych za 2. Za czyje pieniądze ? podatników

Takiego typu działa powinny leżeć w sferze firm prywatnych dajesz koncesję, pozwolenie by budowali elektrownie jądrowe i tyle

Z drogami też rozwiazanie proste dajesz projekt, wykładasz 7 MLD zł na autostade to jesteś jej właścicielem i kasujesz sobie zyski.
Realnie patrząc jest to utopia. Bo w sytuacji gdy pracownik ma np. 5000 zł brutto a pracodawca nie miał by obowiązku odprowadzania mu Zusu itd. to dałby mu nie 5000 zł do ręki a tyle co dostawał czyli 3000 zł ale beż żadnych skłądek itd. czyli realnie zyskałby tylko pracodawca

Prosty przykład u mnie w okolicy. Na kopalni przeciętnie górnik zarobi 3000 zł w ścianie nawet i ok 4.000 zł Praca ciężka; Nie wątpię. Podczas gdy "pod firmą " prywatną wykonującą prace na kopalni za identyczna pracę 1.500-2.200 zł