zauwazyl ze za tirem mniej mu pali i juz pr0 ekodrajwer
-meczac silnik na malych obrotach i przyspieszajac jak dziad zwiekszasz spalanie.
- tempomat odejmuje gaz jadac z gorki i dodaje jadac pod gorke
- zamiast wylaczyc radio mogl sie wczesniej wysrac zeby wazyc 0,5kg mniej-zyskalby wtedy wiecej
-jak on uzyskal 5,5l/100 w trasie to znaczy ze nie potrafi jezdzic oszczednie, ja podobnej wielokosci samochodem zszedlem do 5l/100 bez kombinowania z jazda za tirem, z wiatrem, wylaczaniem radia i to nie na autostradzie tylko na normalnej dk gdzie co 100m jest 50 i fotoradar
valdziu napisał/a:
Czasami przytrafi się, że na autostradzie zapala się rezerwa i musimy uruchomić wszystkie zmysły by dojechać do stacji.
tak to jst jak sie kupuje szrota ktory pali 30l/100 w trasie albo jezdzi smarkiem gdzie rezerwa ma 100ml. Normalny samochod spokojnie zrobi 100-200km na rezerwie bez zadnej zabawy w ekosrjawingi
zincum napisał/a:
Ktoś tam wyżej, nie ma czegoś takiego jak porcja paliwa. Jest czas otwarcia wtrysku przy danym ciśnieniu paliwa, z danym kątem zapłonu, odczytem z MAF, TPS, KS, Lambdy. To tak w uproszczeniu. To wszystko jest przeliczane, uśredniane i do kitu takie pomiary.
Wydajnosc wtyrysku i cisnienie paliwa jest stale wiec wystarczy mierzyc czas otwarcia wtrysku i mamy wynik ile spalil.
Szajba_Man napisał/a:
Tankować gaz do przykładowo S klasy to jak pobić noworodka. Nie i k🤬a c🤬j! Ja jeżdzę V70 2.4T i za nic w świecie bym tam gazu nie wsadził! Fakt wp🤬la jakieś 14l na 100 ale wiedziałęm co kupuje! Ktoś kto kupuje mocne i duże auto a potem płacze że dużo pali i wsadza tam gaz jest dla mnie debilem i tyle.
A ktoś kto tankuje takie samo paliwo 2x drozej "bo profanacja" dla mnie jest debilem
Manson123123 napisał/a:
np. bmw e39 328i bo fajne , dobrze wyposażone i kupisz tanio i masz lans na wsi bo v6
e39 V6? lepiej by bylo chyba wstazwic jakis silnik ktory wstawiali fabrycznie ale janusze mechaniki pewnie mieli akurat v6 z rozbitego opla to kombinowali