@kranik123 - Czy "tylko mi" rzucają się w oczy? Przeczytaj mojego posta jeszcze raz i zobaczysz czy "uogólniam".
Lubię samochody, zwracam uwagę jak dzieje się coś ciekawego na drodze. Jakieś głupie zachowania, wymuszanie, wchodzenie bokiem w drogę osiedlową, kręcenie silnika na światłach - to rzuca się w oczy. BMW nie ma wcale najwięcej na naszych drogach, a takie zachowania widuje się stosunkowo często [stosunkowo nie znaczy codziennie i zazwyczaj] - przynajmniej w porównaniu np. do MB. Masz rację w tym że te samochody potrafią prowokować do takich a nie innych zachowań tj. do wykorzystywania ich możliwości. Jednak równie często widuje wieśniaków np. w starych Hondach i mam o nich [o danych właścicielach] równie dobre zdanie. Idioci na drodze zdarzają się w samochodach
każdej marki i
większość kierowców BMW nie można nic zarzucić.
Debile stanowią tylko % użytkowników marki i w większości jeżdżą starymi furkami za kilka tysięcy [których wszyscy
zazdroszczą, bo ich pewnie nie stać]. BMW to bardzo dobre samochody, ale to nie jest tak że ktoś
bez powodu i z zazdrości stworzył taki a nie inny stereotyp. Tutaj jeszcze raz: wrzucanie wszystkich do jednego worka jest równie głupie co wyśmiewanie problemu przez właścicieli BMW i udawanie że go nie ma. Sam planuję kupić nie najnowsze zadbane e39 528, ale zdania i o "burakach z BMW", jak i o "wieśniakach z VW ze spojlerami", jak i "Hondziarzach wykorzystujących wszędzie magię VTEC'a" nie zmienię.
Zdrowo do tego podchodzę: kpię z danych właścicieli - nie z całości. Kpię też z tych oceniających samochody [od strony technicznej] przez ich właścicieli i tych uważających że stereotyp wziął się tylko z... zazdrości innych - a nie z zachowań części właścicieli marki.