No więc na dobry początek zdementuję wszystkie wg was "zgrzyty logiczne" podane na obrazku.
1) Obrzezanie jest rytuałem wymyślonym przez ludzi którzy nie potrafili znaleźć jakiegoś sposobu na "oznaczenie się" że są w służbie Jahwe. Nie Bóg kazał im se obcinać napletki, lecz kapłani żydowscy - durny zwyczaj wg mnie
2) Bóg nie narzuca nam swojej woli, lecz sugeruje nam to co dla nas będzie najlepsze. Stawia przed nami wybór. Ostatecznie to do nas należy decyzja czy podążymy ścieżką pana czy ścieżką zła
3) No i stworzył świat dla ludzi, nie chcę nic mówić ale ludzie w tamtych czasach spijali taką wodę jaka aktualnie jest w oceanach, morzach czy też jeziorach.
4) Plan nie powiódł się przez człowieka, a konkretniej to przez takich debili jak wy,
5) Nie rozumiem tego

Skoro Bóg jest wszechmocny to może najpierw stworzyć światło a potem je umieścić w jakimś bycie i uczynić je źródłem światła, nie?
6) Co ma wyrozumiałość do perswazji? Tak, to była perswazja. Jeżeli faraon nie chciał ustąpić po siedmiu razach, Bóg użył jednego z mocniejszych środków.
7) Bóg nie stworzył homoseksualistów, ludzie sami się nimi stali - wolna wola
8) On nie rozkazał - on poprosił Adama i Ewę. Gdyby nie kusiciel, ludzie dalej by trzymali się w raju.
9) Dawał dziesiątki dowodów na swoje istnienie. Najważniejszym jest jego wcielenie czyli Jezus Chrystus. Kolejnym jest cud podczas pielgrzymki Jana Pawła II w 1979, kiedy ojciec św. wezwał ducha świętego. Dokładnie 10 lat później walnął system komunistyczny w całym Układzie Warszawskim.
10) Nie zabrania... niby jak?
11) Powtórka z programu - wolna wola człowieka.
12) Przykazania Boże to reguły które czynią cię absolutnie wolnym, bo wolnym od grzechu.
13) Sprawka człowieka.
14) Człowiek sam się stał (przy drobnej pomocy węża) niedoskonałym - wpadka w raju.
15) Nie znam żadnego kapłana który by zaprzeczył Teorii Darwina.
16) Powtórka z programu vol. II - sprawka człowieka. Papieże byli równie zacofanymi ludźmi w tamtych czasach, co pospolite chłopstwo i byli równie tolerancyjni co ateiści wobec katolików. Po prostu uznali że Jerozolima należy do żydów i chrześcijan, i postanowili wygnać stamtąd islamistów.
Więcej na ten temat nie napiszę. Przeczytajcie to i pomyślcie nad tym poważnie